top of page

Spoznávajte históriu

Mesto Kremnica je známe predovšetkým svojou bohatou históriou s prevládajúcim nádychom baníctva, veď už od 10. storočia sa v meste a na okolí ťažilo zlato a striebro. Kremnica je od roku 1328 slobodné kráľovské banské mesto a od 14. storočia je prezývaná Zlatá Kremnica. V meste sídli Mincovňa Kremnica, ktorá je najstaršia dodnes existujúca mincovňa na svete. Mestský hrad v Kremnici je národná kultúrna pamiatka a je sprístupnený verejnosti, z jeho hradnej veže je najkrajší výhľad na celé mesto a okolie. V súvislosti s bohatou históriou mesta tu vzniklo niekoľko múzeí, ktoré sú celoročne prístupné. Návštevu všetkých týchto miest aj s výkladom si môžete dopredu objednať v Informačnom centre.

Príroda Kremnických vrchov

Okrem bohatej histórie je Kremnica obklopená nádhernou prírodou Kremnckých vrchov, ktoré sú súčasťou provincie Západných Karpát. V letnom období si tu prídu na svoje najmä turisti aj cyklisti pre ktorých je k dispozícii množstvo značených trás naprieč celým Kremnickým pohorím s rôznou obtiažnosťou. V zimnom období je mnoho z nich upravovaných pre bežecké lyžovanie, vďaka čomu je Skalka pri Kremnici najnavštevovanejšie stredisko bežeckého lyžovania na Slovensku. Každoročne sa tu konajú preteky Biela Stopa s viac ako 40 ročnou tradíciou. Výborné podmienky tu čakajú aj pre milovníkov zjazdového lyžovania, ktorí môžu využiť tiež 6 km vzdialené stredisko SKI Krahule. 

Najnovšou atrakciou Kremnických vrchov je ferratový svet na Skalke pri Kremnici, kde si prídu na svoje najmä milovníci adrenalínových zážitkov všetkých vekových kategórií s rôznym stupňom obtiažnosti. Veľkým lákadlom sú tiež ľanové visiace mosty s krásnymi výhľadmi na okolitú prírodu Kremnických vrchov a Veľkej Fatry.

Nad mestom sa pýšia dve vyhliadkové miesta, ich návšteva je dobrá voľba najmä pre tých, čo majú chuť skĺbiť turistiku s pekným výhľadom na starobylé mesto Kremnica.  Náročnejší výstup na vyhliadku na Krahulskom štíte trvá približne 1:30 hod., vyhliadka na kopci Kalvária sa dá zvládnuť za 1 hodinu pokojnou chôdzou. Cestou na ňu sa môžete pokochať zrekonštruovanými kaplnkami krížovej cesty.

Relax a oddych

 

Ak Vás objavovanie Kremnice a jej okolia vyčerpalo, môžete zregenerovať v Relax centre na Skalke ( bowling, wellness, masáže, squash ... ) s celoročnou prevádzkou, prípadne môžete navštíviť neďaleké Aqua&SPA kúpele v Turčianskych Tepliciach vzdialené 15 min. cesty autom ( 22 km ).

Kam sa vybrať za zážitkami ?

Mestský hrad Kremnica   /   500 m    /   vstupné dospelí - 3 €, deti - 1,5 €   /   celoročne

Múzeum mincí a medailí   /   300 m   / vstupné dospelí - 3 €, deti - 1,5 €   /   celoročne

Múzeum dejiny lyžovania na Slovensku   /   200 m   /   vstupné zadarmo   /   celoročne

Banské múzeum štôlňa Andrej   /   1,5 km   /   vstupné dospelí - 4 €, deti - 2 €   /   celoročne

 

Múzeum gýča   /   500 m   /   vstupné dospelý 2 €, deti 1 €   /   celoročne

Bowling Relaxcentrum Skalka   /   11 km   /   14 € - hodina   /   celoročne

Wellness Relaxcentrum Skalka   /   11 km   /   7 € - hodina   /   celoročne

Ferratový svet Skalka   /   11km   /   Požičanie ferratového setu 10 € - 4 hod., 20 € - celý deň   / leto

SKI Krahule   /   6 km   /   celodenný SKIpass od 22 €   /   zima

Skalka Aréna   /   11 km   /   celodenný SKIpass od 22 €   /   zima

Bežecké trate Skalka   /   11 km   /   denný poplatok 2 €   /   zima

Aqua&Spa Turčianske Teplice   /   22 km   /   dospelí vstup na 2 h - 12,5 €   /   celoročne

Beliansky tajch   /   39 km   /   zadarmo   /   leto

Termálne kúpalisko Turčianske Teplice   /   22 km   /   dospelí - 4 €, deti - 3 €   /   leto

Letecké zábery na Kremnicu a okolie

bottom of page